Здоров’я та догляд · 0–1

Оцінка новонародженого: шкала Апгар і перші обстеження

Марія Коваленко Автор: Марія Коваленко, Лікарка-педіатриня
3 хв читання
chelovek-rodilsya-2

Одразу після народження малюк проходить перші у своєму житті «іспити» — оцінку стану й кілька обстежень. Для батьків незрозумілі цифри й назви часто звучать тривожно, хоча насправді це рутинна й важлива перевірка, яка допомагає переконатися, що з дитиною все гаразд, і вчасно помітити, якщо потрібна допомога. Розберемо, що таке шкала Апгар, що означають бали й які ще обстеження проходить новонароджений.

Що таке шкала Апгар

Шкала Апгар — це швидка оцінка стану новонародженого, яку проводять зазвичай на 1-й і 5-й хвилинах життя (за потреби повторюють). Оцінюють п’ять ознак, кожну від 0 до 2 балів, і підсумовують (максимум 10). Це не «оцінка здоров’я на все життя» й не «тест на розум», а інструмент, що показує, як малюк адаптується одразу після народження й чи потрібна йому допомога тут і зараз.

ОзнакаЩо оцінюють
СерцебиттяЧастота серцевих скорочень
ДиханняНаявність і сила крику/дихання
М’язовий тонусАктивність рухів
РефлексиРеакція на подразнення
Колір шкіриРожевий / синюшність

Що означають бали

  • 7–10 — хороша адаптація, стан у нормі;
  • 4–6 — потрібна увага й допомога, спостереження;
  • нижче 4 — потрібні активні медичні дії.

Важливо: невисока оцінка на 1-й хвилині з наступним підвищенням на 5-й — часта й нормальна ситуація, адже малюк тільки адаптується. Оцінка Апгар не передбачає майбутній розвиток чи інтелект дитини.

Інші перші обстеження

  • Огляд неонатолога — загальний стан, вимірювання, перевірка рефлексів і органів;
  • Скринінг слуху — швидка безболісна перевірка в перші дні;
  • Неонатальний скринінг («п’яткова проба») — краплі крові з п’ятки на низку вроджених захворювань, які важливо виявити якомога раніше;
  • Вимірювання ваги, зросту, обводу голови й грудей;
  • за показаннями — додаткові обстеження.

Навіщо це потрібно

Рання перевірка дозволяє переконатися, що малюк добре адаптувався, і виявити стани, які не видно «на око», але які важливо почати лікувати якомога раніше (наприклад, деякі вроджені порушення обміну чи зниження слуху). Що раніше їх помітять, то кращий результат. Більшість результатів виявляються нормальними.

Часті запитання

У дитини Апгар 7/8 — це погано?

Ні, це хороша оцінка. Більшість дітей не отримують «ідеальні» 10, і це нормально. Підвищення оцінки з 1-ї до 5-ї хвилини — звичайна картина адаптації.

Чи впливає оцінка Апгар на майбутнє дитини?

Ні. Це оцінка стану в перші хвилини життя, а не прогноз розвитку чи інтелекту. Вона потрібна медикам, щоб вирішити, чи потрібна допомога одразу.

Навіщо брати кров із п’ятки?

Це неонатальний скринінг на низку вроджених захворювань, які важливо виявити якнайраніше, ще до появи симптомів. Рання діагностика дає змогу вчасно допомогти дитині.

Що почитати далі

Джерела: American Academy of Pediatrics (HealthyChildren.org); NHS; МОЗ України. Матеріал підготувала редакція «Лімпопо», має довідковий характер і не замінює консультації лікаря.

Реклама
Марія Коваленко

Марія Коваленко

Лікарка-педіатриня

Авторка пише про вагітність, здоров’я та розвиток дітей і батьківство. Створює зрозумілі й практичні матеріали для батьків, спираючись на перевірені джерела.

Усі матеріали автора